Van Android naar WP7: Deel 1

Door thefal op dinsdag 6 maart 2012 18:40 - Reacties (9)
Categorie: -, Views: 6.244

Na een tijdje vrolijk te hebben gelopen met een HTC Desire en daarna nog 1, besloot ik dat het tijd was om Windows Phone 7 uit te proberen. Ik heb vaak met WP7 toestellen gespeeld in de Media Markt en altijd viel op hoe vloeiend alles werkt vergeleken met Android. Van alle kanten hoor ik ook alleen maar positivere reacties op dit OS, het proberen waard dus.

De komende posts gaan over hoe ik de overgang van Android naar Windows Phone 7 ervaar. Omdat ik nog geen ervaring heb met WP7 zal ik ongetwijfeld van alles over het hoofd zien. Wijs mij daar dan aub vriendelijk op als u dit ziet. Aan trolls heeft niemand iets ;)

WARNING: Deze blogpost is redelijk negatief. Ik hoop dat dit in volgende delen beter wordt, zowel voor jullie als voor mijzelf ;)

Ik heb op Marktplaats een tweedehands HTC Trophy gekocht. Dit was een van de eerste WP7 toestellen van HTC. Hierdoor is er niet native ondersteuning van Nederlands, die is pas toegevoegd in WP7 Mango (daarover later meer). De “Display Languages” die direct beschikbaar zijn op het begin zijn Duits, Engels, Spaans, Frans en Italiaans. Die laten we dus mooi op Engels staan.

Eerste ding dat me opvalt bij het spelen met mijn nieuwe apparaat is de vervelende geluidjes van de interface. Een klikje als je een toets op het toetsenbord aanraakt zal vast handig zijn voor bepaalde mensen, ik ken echter niemand die dit op prijs stelt (jij wel? Let me know, het hoe en waarom ;)). Gelukkig is dit snel uit te schakelen via Settings > ringtones & sounds > Key Press. Ook het locken en unlocken gaat gepaard met een klik. Wederom heb ik geen reden waarom iemand dit zou willen, maar het uitschakelen ervan gaat net zo makkelijk als Key Presses uitschakelen.

Vervolgens maar eens het internet op. Ik start Internet Explorer en…er gebeurt niks. Ik ga terug naar de instellingen om te kijken of Mobile Data wel aanstaat en dat staat die inderdaad. Ook bellen gaat prima, er wordt herkend dat het om NL KPN gaat. Waarom internet niet werkt weet ik in eerste instantie dus niet. Ik probeer handmatig het netwerk te selecteren en hierbij krijg ik de keuze uit NLKPN, T-Mobile KPN en Vodafone NL. Daar hebben we dus niks aan. Ik zoek naar extra instellingen zoals ik gewend ben op Android maar die vind ik niet. Oh well. Dan maar even genoegen nemen met WiFi.

Ondertussen is de Zune software klaar met downloaden. Althans dat dacht ik. Na het openen van het bestand krijg ik de melding dat er nog updates moeten worden gedownload. Waarom die update niet direct in de setup verpakt zit snap ik niet, maar goed, we wachten gewoon even een paar minuten extra, no big deal.
Inmiddels valt me op dat mijn hele telefoon trilt zodra ik een van de touch buttons aanraak. Door vibratie uit te zetten dacht ik dit op te kunnen lossen. Dit werkt echter niet en ik vrees het ergste. Even Googlen leert mijn dat OEM fabrikanten dit zelf aan of uit kunnen zetten en dat hiet geen setting voor is in het OS. You’ve gotta be kidding me…
Terwijl mijn PC bezig is met het zoeken van updates (inmiddels al een half uur >.<) besluit ik de HTC Hub te bekijken. Na een mooie animatie zie ik het kopje “Featured Apps” en ik besluit de Flashlight te downloaden.
There is a problem with your request. Try again later.
Error code: 80070057
Oh for the love of..! Omdat we toch midden in Microsoft spu zitten besluit ik het niet te Googlen, maar te Bingen. Ik zie dat veel mensen hier problemen mee hebben als zij hun Live ID invoeren op de telefoon. Ik probeer dit ook te doen en krijg ook hier een foutmelding die mij vertelt dat er geen verbinding is met het internet. Ik open Internet Explorer en ga succesvol naar Tweakers.net. Ik ga terug naar de instellingen en probeer nog een keer in te loggen met mijn Live ID. “Geen internet” staat er.

Terug naar de PC. Deze heb ik inmiddeld opnieuw opgestart. Niet dat mijn Trophy al ge´nstalleerd was ofzo, maar er is een update ge´nstalleerd voor Vista en ik heb mijn computer al weken niet opnieuw opgestart dus waarom niet? Nadat deze opnieuw is opgestart zie ik dat er ineens een WP& USB apparaat is ge´nstalleerd! Ik wordt ook direct gevraagd mijn compter direct weer opnieuw op te starten, want er zijn in die 30 seconden blijkbaar weer updates geintalleerd. Opnieuw opstarten en Zune herkent automatisch mijn Trophy!

Ik zoek naar updates en zie dat Mango op me staat te wachten. Tijdens het updaten start de telefoon opnieuw op. Er worden drivers ge´nstalleerd voor Windows Mobile (WTF?) en er wordt gevraagd of ik mijn computer even opnieuw op wil starten. Terwijl de Zune software in stap 7 van de 10 zit? REALLY?!?

Nadat het updaten klaar is, start de telefoon opnieuw op. Direct bij aankomst op het hoofdscherm krijg ik een melding: Er staat een update voor me klaar. "To install this update, connect your phone to your computer." Ehm "You are connected to my computer and you have been for the last 2 hours" denk ik dan. Helaas, updaten wilt niet meer lukken...

Genoeg voor vandaag. Ik probeer morgen de update nog een keer en speel dan lekker verder met mijn toestel. Ondertussen pak ik mijn HTC Desire er weer bij en zeg ik:“Wees gerust, jij bent nog steeds mijn favoriet”.

Volgende: Epic t.net troll? 06-'12 Epic t.net troll?
Volgende: Hi Internettegoed 02-'12 Hi Internettegoed

Reacties


Door Tweakers user Eguna, dinsdag 6 maart 2012 18:52

Wacht maar tot dat je het ding 'echt' gaat gebruiken, als je Android gewend bent, en dan vooral het 'modding' gehalte dan ga je met een paar dagen 'gillend naar huis' ;) Voor mij was het al afgelopen bij het gebrek aan een mogelijkheid om auto-rotate uit te zetten, logischer zou toch niet kunnen...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 maart 2012 18:59]


Door Tweakers user Bongoarnhem, dinsdag 6 maart 2012 19:11

Eguna schreef op dinsdag 06 maart 2012 @ 18:52:
Wacht maar tot dat je het ding 'echt' gaat gebruiken, als je Android gewend bent, en dan vooral het 'modding' gehalte dan ga je met een paar dagen 'gillend naar huis' ;) Voor mij was het al afgelopen bij het gebrek aan een mogelijkheid om auto-rotate uit te zetten, logischer zou toch niet kunnen...
Dan moet jij eens Maemo of Meego proberen, dat werkt compleet native en daarin is alles wel aan te passen. Zo fijn werkt mn Samsung Galaxy S2 nog lang niet.

Door Tweakers user 614, dinsdag 6 maart 2012 21:48

Eguna schreef op dinsdag 06 maart 2012 @ 18:52:
was het al afgelopen bij het gebrek aan een mogelijkheid om auto-rotate uit te zetten, logischer zou toch niet kunnen...
Logischer nadenken kan wel: kantel je telefoon 270 graden en je hebt een rotation-lock.
Sommige rennen juist gillend weg van de stortvloed van alle dingen die je - zou - kunnen aanpassen.

@thefal: Ik had vanaf dag 1 van WP7 een Trophy en inmiddels een Lumia 800. Ben dan ook benieuwd wat voor type gebruiker je bent, wat je overeenkomstige verwachtingen zijn en hoeverre de Trophy je verwachtingen kan waarmaken.
.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 maart 2012 21:49]


Door Tweakers user Rowdy.nl, dinsdag 6 maart 2012 21:53

Tsjek ook even op GoT, daar zijn interessante topics met heel veel info. Veel irritante beginners ergernissen zijn eenvoudig daar te vinden.
Windows Phone 7 - OS Discussie en ervaringen
HTC 7 Trophy - Windows Phone 7 - Deel 1

Om te beginnen, open even de HTC Connection Setup App, als ie er tenminste op staat. (Anders even downloaden) Daarmee kun je eenvoudig je networksettings mee instellen zodat je fatsoenlijk toegang hebt tot internet. (Nee, dit kun je niet eenvoudig zelf doen)

Custom ROMS mocht je daar aan toe zijn vind je onder ROM Development op het XDA subforum voor de HTC Trophy
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=809
Met zo'n custom ROM kun je ook custom dingetjes installeren middels sideloading. Homebrew XAPs etc. Mocht je een van de 5 mensen bent die net als ^^ last heeft van een roterend scherm kun je ook hiervoor XAPs vinden... ;)


Mja, mocht je enorm houden van elk (onbenullig) dingetje te kunnen tweaken op je telefoon, dan ga je idd snel terug naar Android, dan blijft die Desire je hearts desire... ;)

Mocht je een goed werkende, intu´tief mobiel OS zoeken, dan ga je nog heel veel plezier hebben aan je WP7 toestel. ;)

Ow, ÚÚn laatste tip; voeg bij Settings > email + accounts wat zaken toe zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Google.... Ga vervolgens naar de People Hub of je Me Hub en zie hoe mooi alles samen speelt... :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 maart 2012 21:54]


Door Tweakers user thefal, dinsdag 6 maart 2012 22:10

Elk onbenullig ding tweaken hoeft van mij niet, ik vind het wel erg leuk maar ik moet ook eens tijd besteden aan andere dingen :P Accounts heb ik idd meteen toegevoegd, lijkt wel leuk te werken, al vraag ik me af waar de apps dan goed voor zijn (Facebook app terwijl er al Facebook inegratie is bijvoorbeeld) maar daar kom ik vanzelf achter.

Dat van de connection setup wist ik niet, het heeft me erg geholpen, dus bedankt!

Ik heb trouwens wel even gekeken op GoT, maar niet uitgebreid. Ik probeer namelijk zonder voorkennis het systeem te doorgronden. Gezien ik overal hoor dat WP7 "simpel" en goed werkt tov Android zou dat wel mogelijk moeten zijn. Dingen als de Connection Setup, ja daar kom je dan idd niet vanzelf achter. Maargoed binnenkort deel 2 en die gaat ongetwijfeld een heel stuk positiever zijn!

Door Tweakers user Rowdy.nl, dinsdag 6 maart 2012 23:11

PrivÚ tweets of offline Facebook chat berichtjes kunnen niet via de Hubs, daar heb je de Apps voor nodig... Niet alle functionaliteit zit er dus in.

Ook als je een bericht aan het posten bent kun je niet simpel een Afbeelding selecteren. Wil je afbeeldingen posten moet je dit via de pictures hub doen, of via de camera. Opzich een logische plek... Enige minpunt is dat je voor posten naar Twitter geen keuze hebt, je afbeelding wordt dan gehost op SkyDrive... Foto's op Facebook zetten en gelijk gezichten taggen; dat werkt wel geniaal... :)

Facebook chat met online gebruikers komt overigens net als de MSN berichten en SMS berichten in je Messaging Hub terecht...

Door Tweakers user thefal, dinsdag 6 maart 2012 23:34

Maar daar kom ik vanzelf achter
Niet te veel voorzeggen dus he ;)

Door Tweakers user siepeltjuh, woensdag 7 maart 2012 00:27

Korte samenvatting:
Je hebt een Trophy gekocht waar nog oude software opstaat en ook je Vista pc liep iets achter met updates. Vervelend, maar niet onoverkomenlijk. Dit had je eventueel met elk ander tweedehands apparaat kunnen gebeuren.

Dat van de geluidjes vindt ik zelf ook storend, maar is ook dat niet zo met de standaard settings van praktisch elke telefoon? Ben erg benieuwd naar je ervaringen na een week gebruik.

Door Tweakers user Cambion Daystar, woensdag 7 maart 2012 15:11

Het is mij niet helemaal duidelijk. Heb je nu wel of niet Mango op je device staan of niet?
Het lijkt alsof je op het einde van je verhaal pas Mango erop gaat zetten.
Als dit zo is, misschien ff een "reset" maken in je geheugen en WP pas vanaf dat punt evalueren.

Reageren is niet meer mogelijk