The perfect smartphone, part 2

Door thefal op zaterdag 28 september 2013 15:34 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 5.710

In mijn vorige blog heb ik jullie gevraagd hoe jullie ideale telefoon eruit zou zien, door de eigenschappen van verschillende telefoons te combineren. Ik had beloofd mijn ideeen uitgebreid op papier te zetten, dus bij deze deel 2 van mijn miniserie “The perfect smartphone”.

Dit deel zal gaan over het uiterlijk van de telefoon. Ik ga het nog niet hebben over specificaties of over software, dat komt in de volgende delen terug.

Het uiterlijk van een telefoon is meestal het eerste wat je ziet. Het kan gebruikt worden om een statement te maken, om anders te zijn dan de rest, of om te laten zien dat de telefoon van een bepaald merk is. Vooral Samsung is goed in dit laatste; elke telefoon die zij maken is onmiskenbaar een Samsung telefoon, door de uiterlijke kenmerken van al hun toestellen. Hetzelfde voor de iPhone, die kwa uiterlijk gemiddeld niet veel verandert ten opzichte van de vorige generaties iPhones.

Grootte
Een van de belangrijkste zaken bij de uiterlijk van een telefoon is voor mij de grootte. Ik ben iemand die zijn telefoon graag in 1 hand kan houden, en ik ben dan ook totaal niet van de grote telefoons zoals de Galaxy S4, om maar niet te spreken van alle phablets die nu worden uitgebracht. Alle telefoons die ik lekker in de hand vind zitten zweven rond het 4,5” gebied.

Dit zijn de maten van enkele van de telefoons die ik heb gehad:


LengteBreedteDiepteScherm
Xperia P12259.510.54,0
Galaxy S4 Mini124.661.38.944,3
FAEA F112863.810.34,5
Xperia S12864104,3
HTC One S130.9657.84,3
Jiayu G4T13365104,7
Galaxy S2125.366.18.54,3
Xperia SP130.667.1104,6



De Xperia P lag van al deze telefoons het beste in mijn hand, al merk bij het gebruiken van de telefoon dat de scherm toch echt een stuk kleiner is. Aan de hand hiervan heb ik besloten dat het scherm minimaal 4,3” moet zijn, en wel in een 16 bij 9 verhouding. Deze verhouding zorgt er namelijk voor dat het toestel minder breed hoeft te zijn bij dezelfde diagonaal. De hoeveelheid scherm wat je krijgt is wel iets minder dan bij de 10:6 verhouding van de S2, maar daar is mee te leven.

Bij de 4,3” telefoons valt mij voornamelijk de dimensies van de S4 mini op. Deze is kwa breedte bijna identiek aan de 4” Xperia P, terwijl de S4 ook nog eens dunner is. Dit is voor zover ik weet de kleinste telefoon met een 4,3” scherm en dit lijkt me dan ook een ideaal formaat daarvoor

Wat mij verder opvalt is dat de Jiayu G4T een breedte heeft van 65, gelijk aan de One S, maar kleiner dan de Xperia SP en de Galaxy S2, die beiden kleinere schermen hebben. Het voordeel van de Jiayu G4T is de batterij van 3000MAh en vanuit dat oogpunt gezien is een dikte van 10mm zeer acceptabel. De afmetingen zitten bij dit toestel wel echt op de max; groter moet het niet worden. De Xperia SP en de Galaxy S2 waren voor mij niet lekker in 1 hand te houden.

Afmetingen: 4,3”: Grootte van een Galaxy S4 mini
4,7”: Groote van een Jiayu G4T


Knoppen
Verschillende telefoons hebben verschillende knoppenindelingen. HTC was ooit begonnen met 5/6 knoppen onder aan het scherm: Bellen, Home, Scrollwiel, Back, Ophangen en recht boven het scrollwiel de menu knop. De HTC Desire had vervolgens een andere indeling, bij de Desire S waren de knoppen vervangen door capacitieve knoppen en was het scroll-gedeelte weg, daarna werd de indeling weer vervangen bij de One X serie en nu is de indeling weer veranderd bij de One serie.
Ondertussen was Samsung ook bezig met hun Galaxy reeks, waarbij bijna elke telefoon uit elke generatie dezelfde knoppenindeling kreeg: Capacitieve Menu knop, fysieke Home knop, Capacitieve Terug knop. Enkel gespecialiseerde telefoons, voornamelijk voor de Amerikaanse markt, kregen een andere indeling met 4 knoppen. Ook de Nexus S had de standaard 4 knoppen, maar in een andere volgorde dan bij de HTC Desire en zelfs een andere volgorde dan de Amerikaanse Samsung toestellen en de Nexus One!

Zo kan ik nog even doorgaan, maar wat misschien ook wel leuk is, is een plaatje met alle indelingen zoals die geweest zijn. Helaas zijn het er zoveel dat ik vast veel gemist heb, maar hier een greep uit de indelingen die ik ken, herken jij ze allemaal?

http://img12.imageshack.us/img12/5371/u3ia.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Sinds Android 4.0 zijn menuknoppen overbodig geworden.Er is tegenwoordig sprake van een Action Overflow, een knop die zich meestal rechtboven bevindt en die dienst doet als menu- knop. Het voordeel moge duidelijk zijn: Als de menu- knop niet nodig is, kan die zo geheel verdwijnen. Dit maakt de interface ook transparanter, omdat je altijd weet waar je aan toe bent. Helaas werken veek fabrikanten nog met een Menu knop, wat op zich prima zou zijn, ware het niet dat de Action Overflow dan nooit zichtbaar is! Zo ben je dus terug in de tijd van Android 2, waarbij je nooit een idee hebt of de menu- knop wel of geen functie heeft binnen de app.

Het Recent apps scherm gebruik ik zelf erg veel, en hier zou ik dan ook graag een knop voor hebben. Hierdoor blijven er maar enkele layouts over uit het bovenstaande plaatje, namelijk nummer 4 en 14 (resp capacitief en virtueel). Zorg er dan voor de een longpress op de Recent Apps het menu opent, voor oude apps die dit nodig kunnen hebben, en zorg dat een longpress op home de plaats inneemt van de traditionele “Zoeken” knop, en je hebt wat mij betreft de ideale knoppensetup voor Android in har huidige vorm.

Knoppen voorkant: Plaatje 4 of 14.

Daarnaast hebben telefoons andere knoppen en poorten. Hier ga ik geen lang verhaal over schrijven, maar in 1x de conclusie:

Randen: Power rechts, Volume rechts, 2 stage Camera rechts (Zie bijvoorbeeld alle Nokia toestellen), Micro-USB middenonder, micro-HDMI links, evt met klepje

Mijn vragen aan jullie voor deze blog:
1.Herkennen jullie alle toestellen uit het plaatje? (of telefoons met dezelfde setup)
2. Welke knoppensetup prefereren jullie? (Stemmen!)


Volgende blog: Communicatietechnieken en uitbredigingsmogelijkheden

Poll: Welke Layout?
A: Back, Menu, Search, Home
B: Home, Menu, Scroll, Back, Search (fysie
C: Home, Menu, Back, Search (Capacitief)
D: Back, Home, Recents (Capacitief)
E: Call, Home, Menu, Disconnect, Scroll, Se
F: Back, Menyu, Home, Search (Capacitief),
G: Back, Home (Capacitief)
H: Menu, Home, Back (Capacitief)
I: Back, Home, Menu (virtueel)
J: Menu, Back (Capacitief), Call, Home, Dis
K: Menu, Home, Back, Search (Capacitief)
L: Back, Home, Search (Capacitief)
M: Back, Home, Recents (Virtual)
N: Menu (Capacitief), Home (Fysiek), Back (
O: Back, Home, Menu (Fysiek)
P: Back, Home, Menu, Search (Fysiek)
Q: Home, Menu, Back (Fysiek)
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=387868&layout=1&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

Volgende: The perfect smartphone, part 1 09-'13 The perfect smartphone, part 1

Reacties


Door Tweakers user fifarunnerr, zaterdag 28 september 2013 16:07

M: Back, Home, Recents (Virtual)

De menu knop is tegenwoordig overbodig, dus die wil ik niet hebben. De zoek-knop heb ik ook niet nodig, want dankzij de virtuele knoppen kan ik gewoon omhoog swipen en komt Google tevoorschijn.
Back links en home in het midden lijkt mij een logische volgorde en daar hoefde ik niet eens aan te wennen toen ik mijn Galaxy Nexus net had :)

Fysieke knoppen vind ik niet fijn, die hebben geen leuke animaties en kunnen niet meedraaien. Meedraaien is op een tablet een must-have, maar op smartphones is het ook fijn dat de knoppen gewoon in de juiste orientatie staan :)

En nee, ik herken niet alle toestellen uit het plaatje. Wel een hoop :)

Door Tweakers user thefal, zaterdag 28 september 2013 16:11

Ik vind trouwens dat Google zelf wat meer met de virtuele knoppen had kunnen doen. Deze knoppen kunnen veranderen omdat ze zelf op het scherm staan en daar kan je erg creatief mee omgaan. Een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld dat niet altijd duidelijk is wat de Terug knop doet, mocht de terug knop een app sluiten, dan zou je die knop tijdelijk kunnen vervangen (bijvoorbeeld door een kruis of een terug knop in een andere kleur). Dit wordt wel al gebruikt als je het toetsenbord open hebt staan, waarbij de terug knop verandert in een knop met een pijltje omlaag, maar er kan dus veel meer mee gedaan worden!

Door Tweakers user johnkeates, zaterdag 28 september 2013 16:21

Waarom zit de iPhone er niet bij? Of is het een Android-only vergelijking.

En heb je fysieke toetsenborden overgeslagen? Of zitten die tegenwoordig niet meer in de mainstream telefoons. Volgens mij kan dat diverse voor/nadelen hebben m.b.t. gebruik schermruimte, want zonder onscreen toetsenbord kan je meer zien terwijl je typt. Zo'n verandering in de UX is vergelijkbaar met de randdikte om schermen heen, om dat je met te dunnen randen in principe ook scherm bedekt met je vingers tijdens het vasthouden.


Ah dom, ik las over het 'telefoons die ik gehad heb' heen ;) als je hem niet gehad hebt kan je hem ook niet toevoegen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 september 2013 16:22]


Door Tweakers user fifarunnerr, zaterdag 28 september 2013 16:26

thefal schreef op zaterdag 28 september 2013 @ 16:11:
Ik vind trouwens dat Google zelf wat meer met de virtuele knoppen had kunnen doen. Deze knoppen kunnen veranderen omdat ze zelf op het scherm staan en daar kan je erg creatief mee omgaan. Een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld dat niet altijd duidelijk is wat de Terug knop doet, mocht de terug knop een app sluiten, dan zou je die knop tijdelijk kunnen vervangen (bijvoorbeeld door een kruis of een terug knop in een andere kleur). Dit wordt wel al gebruikt als je het toetsenbord open hebt staan, waarbij de terug knop verandert in een knop met een pijltje omlaag, maar er kan dus veel meer mee gedaan worden!
Ja dat klopt inderdaad. Ik denk ook dat als Google er meer mee zou doen, het bedrijven als Samsung/HTC kan overtuigen dat virtuele knoppen fijner zijn, en dat ze dan meer toestellen met on-screen toetsen maken.

Het valt me ook op dat veel fabrikanten de recenten-knop niet gebruiken. De HTC One X(en S/V misschien?) hadden er een, maar meestal zit hij verborgen onder de home-toets. En normale gebruikers vinden die knop dan niet snel, terwijl het toch erg handig is als je even terug moet naar een app die je net hebt gebruikt.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 september 2013 16:26]


Door Tweakers user thefal, zaterdag 28 september 2013 16:32

johnkeates schreef op zaterdag 28 september 2013 @ 16:21:
Waarom zit de iPhone er niet bij? Of is het een Android-only vergelijking.

En heb je fysieke toetsenborden overgeslagen? Of zitten die tegenwoordig niet meer in de mainstream telefoons. Volgens mij kan dat diverse voor/nadelen hebben m.b.t. gebruik schermruimte, want zonder onscreen toetsenbord kan je meer zien terwijl je typt. Zo'n verandering in de UX is vergelijkbaar met de randdikte om schermen heen, om dat je met te dunnen randen in principe ook scherm bedekt met je vingers tijdens het vasthouden.
In het overzicht van telefoons die ik heb gehad staat de iPhone niet, omdat ik die te klein vindt, en omdat de Xperia P er aardig mee vergelijkbaar is, dus dat vond ik niet nodig. Moet trouwens wel zeggen, de S4 Mini heb ik niet gehad, dus eigenlijk heb ik het verkeerd opgeschreven, het gaat meer om de vergelijking.

Over toetsenbord: Ik weet dat er mensen zijn die die dingen missen, ik ben zelf aardig gewens geraakt aan virtuele toetsenborden, al blijven die natuurlijk altijd nadelen hebben. Daar gaat misschien een volgende poll over, want de meningen daarover lijken mij ook erg interessant :)
fifarunnerr schreef op zaterdag 28 september 2013 @ 16:26:
[...]


Het valt me ook op dat veel fabrikanten de recenten-knop niet gebruiken. De HTC One X(en S/V misschien?) hadden er een, maar meestal zit hij verborgen onder de home-toets.
En dit zorgt ook meteen voor een probleem, want veel mensen weten niet eens het Recent Apps scherm bestaat. Kritiek die ik bijvoorbeeld hoorde van iOS gebruikers: "Je kan niet eens makkelijk terug naar een app die je net open hebt, bij Apple druk je gewoon 2x op de Home toets maar bij Samsung moet ik weer een uur zoeken tussen de rest van mijn apps..."
Dan sta ik daar echt met mijn mond open van "Meen je dit nou?"

[Reactie gewijzigd op zaterdag 28 september 2013 16:38]


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 28 september 2013 18:36

thefal schreef op zaterdag 28 september 2013 @ 16:11:
Ik vind trouwens dat Google zelf wat meer met de virtuele knoppen had kunnen doen. Deze knoppen kunnen veranderen omdat ze zelf op het scherm staan en daar kan je erg creatief mee omgaan. Een veelgehoorde klacht is bijvoorbeeld dat niet altijd duidelijk is wat de Terug knop doet, mocht de terug knop een app sluiten, dan zou je die knop tijdelijk kunnen vervangen (bijvoorbeeld door een kruis of een terug knop in een andere kleur). Dit wordt wel al gebruikt als je het toetsenbord open hebt staan, waarbij de terug knop verandert in een knop met een pijltje omlaag, maar er kan dus veel meer mee gedaan worden!
heel bij mijn htc zijn het dan wel capacitive knoppen maar zijn ze niet onderdeel van het scherm op zich vind ik dat ook helemaal niet erg want voor knoppen die niet tot nauwelijks van functie veranderen hoeft dat ook helemaal niet...

wat thefal schrijft snap ik wel, en als je uit gaat van zijn aannames ben ik het ook helemaal mee eens, alleen is er ook nog een andere uitgang namelijk als je in je interface meer duidelijkheid schept dan hoef je gene virtuele knoppen meer te gebruikeen en is het dus altijd duidelijk wat back home etc doen... persoonelijk mis ik de search knop van mijn desire HD nog steeds op mijn ONE SV het zijn denk ik redelijk gelijkwaardige toestellen even groot dik en een redelijk vergelijkbaar scherm dat ik nu een search widget nodig heb om iets doms als zoeken te kunnen benaderen terwijl dit ook met een pop-up/overlay had gekunt en dus ruimte had bespaard in mijn vorrige reactie gaf ik al aan dat ik graag een compact toestel wil waar dus min mogelijk ruimte zo efficient mogelijk wordt benut

Door Tweakers user Jeroenneman, zaterdag 28 september 2013 20:59

Ik vind de manier van de Galaxy lijn duidelijk het fijnst.

Capacitief voor menu en back en een fysieke home in het midden.
De back knop voelt gewoon beter aan de rechterkant om de een of andere reden.

Door Tweakers user thefal, zaterdag 28 september 2013 21:24

Niemand nog die het wilt proberen de toestellen uit het plaatje te raden? ;)

Door Tweakers user WoutervOorschot, zaterdag 28 september 2013 21:27

Ik prefereer de layout met het Windows logo, de rest zijn namelijk androids... Wel met back links en search rechts trouwens. Ik wil de fysieke knoppen (power, volume, camera) aan de linkse kant onder elkaar(zoals Nokia) Een cameraknop vindt ik echt een must, want ik maak heel veel foto's met m'n telefoon.

Door Tweakers user fifarunnerr, zondag 29 september 2013 12:04

thefal schreef op zaterdag 28 september 2013 @ 21:24:
Niemand nog die het wilt proberen de toestellen uit het plaatje te raden? ;)
Even kijken hoe ver ik kom :P

A: Nexus S
B: HTC Desire
C: HTC Sensation
D: HTC One X
E: Ik gok een HTC, een van de eerste zo te zien
F: Nexus One
G: HTC One
H: De home knop lijkt op een HTC, van voor de Sensation?
I: -
J: -
K: -
L: HTC/Samsung Windows Phone
M: Nexus 4(of Galaxy Nexus)
N: Samsung Galaxy S 4(of 3)
O: Een oudere Sony Xperia, van 2010-2011
P: Ook een sony, van 2009-2010
Q: -

Door Tweakers user TheFes, maandag 30 september 2013 11:08

Je weet dat M de 13e letter uit het alfabet is? Bedoel je niet dat je 4 of 13 prefereert?

Door Tweakers user thefal, maandag 30 september 2013 11:31

The_Fes schreef op maandag 30 september 2013 @ 11:08:
Je weet dat M de 13e letter uit het alfabet is? Bedoel je niet dat je 4 of 13 prefereert?
Oh dat klopt, ik had er origineel nog een plaatje tussenstaan, maar die heb ik eruit gehaald omdat ik die dubbel heb. Nu is het inderdaad de 13e, scherp ;)

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 30 september 2013 11:55

Een van de belangrijkste zaken bij de uiterlijk van een telefoon is voor mij de grootte. Ik ben iemand die zijn telefoon graag in 1 hand kan houden, en ik ben dan ook totaal niet van de grote telefoons zoals de Galaxy S4, om maar niet te spreken van alle phablets die nu worden uitgebracht. Alle telefoons die ik lekker in de hand vind zitten zweven rond het 4,5” gebied.
Als we het over de ideale telefoon gaan hebben wil ik toch de kweztie van bezels opgooien. Je criterium is namelijk niet de grootte van het scherm, maar de grootte van de behuizing.
Dat betekent dat de grootte van het scherm kan groeien tot de grootte van de behuizing (voor de ideale smartphone).
Laat ik de Xperia SP als voorbeeld nemen, omdat dit de breedste smartphone is in het genoemde lijstje. Ik ga dan ook uit van een vrij te kiezen beeldverhouding (aspectratio is toch sterk onderhevig aan mode) en van virtuele knoppen, die dus meetellen in de schermgrootte. De SP is 130.6 x 67.1 mm groot en heeft van zichzelf een scherm van 4,6". Als ik echter (om hem vast te kunnen houden) een bezel tel van 2mm rondom, dan zit ik op een beeldgrootte van 5,6" zonder dat de behuizing groter wordt. Dat is dus een hele inch ruimte op de voorkant die verloren gaat aan bezel!

Door Tweakers user thefal, maandag 30 september 2013 12:30

Zeker waar, daarom dat ik ook zeg dat alle huidige telefoons rond de 4,5" zweven, en erna er meer op in ga waarbij de uiteindelijke conclusie is: 65mm en niet meer. De Jiayu G4T voldoet kwa grootte precies aan het maximum, ook al heeft die een 4,7" scherm. Toch heb ik liever die dan de SP, want die is groter, ondanks het kleinere scherm.

Door Tweakers user Yonni, dinsdag 8 oktober 2013 13:19

H: Jiayu G2S als ik het goed heb :)

Reageren is niet meer mogelijk